Tot mai mulți sălăjeni suferă de diferite forme de demență, o dovadă în acest sens fiind numărul tot mai mare de dosare care ajung spre soluționare la autoritățile județene responsabile cu acordarea indemnizațiilor și altor forme de sprijin pentru persoanele cu dizabilități fizice și mentale.
Situația este considerată una îngrijorătoare. La solicitarea reporterului Magazin Sălăjean, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj, Alexandru Bașa, a declarat că „există o creștere semnificativă la două categorii de afecțiuni. Există o creștere alarmantă la tot ceea ce înseamnă probleme oncologice. Dacă până acum doi sau trei ani aveam aproximativ 100 de dosare pe lună, acum avem în jur de 200 de dosare ale unor persoane cu afecțiuni oncologice. O creștere semnificativă avem și la persoane cu demență. Populația Sălajului este destul de îmbătrânită, iar vârsta nu iartă. În urmă cu trei ani, la persoanele cu demență aveam în jur de 20 de dosare, iar acum avem 25-30 de dosare pentru solicitarea încadrării în categoria persoanelor cu dizabilități”. În prezent, în Sălaj există aproximativ 15.000 de persoane cu diferite forme de dizabilități, mai arată datele instituției sălăjene.
Ce este demența?
Potrivit medicilor specialiști, demența este o categorie de boli cerebrale care cauzează o scădere a memoriei și a capacității de a gândi, afectând modul de desfășurare a activităților uzuale de zi cu zi.